mandag 6. november 2017

Vikingtiden i Skudeneshavn og Syre

Haugalandet markedsføres gjerne som "Homeland of the Viking Kings". Mange kjenner jo til vikinggårdene ved Avaldsnes kirke på Karmøy, men det finnes også spor etter vikingene i Skudeneshavn og Syre.


På Syre utenfor Skudeneshavn, ble det i 1964 funnet en stor, vakker draktspenne (se bildet ovenfor) sammen med to agraffknapper. Spennen og knappene er fra 600-tallet. Slike hektespenner finnes på begge sider av Nordsjøen - i Norge og på de britiske øyene, kan man lese på nettsiden Norges eldste kongesete Avaldsnes (Nordvegen historiesenter). Dette tyder på at det var direkte kontakt over havet lenge før selve vikingtoktene.


På Lahammer var det et vikingnaust under vikingtiden (cirka år 750-1050). Ifølge kommunens informasjonstavle på stedet var tufta over 20 meter lang og 7 meter bred. Et skip på samme størrelse som det kjente Gokstadskipet kunne få plass i naustet.


Stedet Lahammar betyr lastested. I dag er det nærmeste man kommer vikinger på stedet, de unge guttene og jentene som bader lykkelige - uansett temperatur i vannet. Det må være dagens vikinger.

På Ferkingstad var det kongsborgen til kong Ferking. Ferkingstad har sin opprinnelse i betydningen av reisende herre - farbegn. Biskop Neumann skriver i sin artikkel om "Oldtidsminder på Karmøen":

«Helder ikke framviser nogen Gard i Prestegjældet (Skudesnæs) saa mange Oldtidsminder, som denne og Nabogaarden Stave. Betydelige levninger av Bygninger, Gravhøie, Offer- og Thingsteder findes her. Navnet Jarl har ogsaa, ifølge kirkebogen, henved 2 Aarhundreder, og enn den Dag idag, vedligeholdt sig blandt bønderne paa denne Gaard.»


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar