søndag 8. april 2018

Gründeren Tora (23) har satt sine spor i Skudeneshavn

Gründeren Tora Jakobsen, senere gift Hillesland, har satt sine synlige spor i Skudeneshavn. Hun er grunnleggeren av bokhandelen Hillesland Libris, som i dag har filialer på Oasen på Norheim, i Åkra og i Kopervik. 


I over 110 år er det solgt bøker og andre artikler over disk i Skudeneshavn, men mye har endret seg gjennom årene. På bildet ses dagens generasjon i familiebedriften: Marit Hillesland med foreldrene Solveig Hamre Johannessen og Hans Magnus Hillesland. Marit leder bokhandelen i Skudeneshavn, mens hennes søsken Marie leder bokhandelen på Oasen og broren Magnus er leder for Hillesland Kontorspar og daglig leder for Hillesland A/S.


Bokhandler-eventyret startet i 1909. Da oppsøkte en bestemt 23 år gammel kvinne, en av de lokale bankene i Skudeneshavn. Tora Jakobsen hadde nok latt seg inspirere av bokhandlervirksomheten i hovedstaden og i Stavanger, og ønsket nå å kjøpe opp den lokale bokhandelen som var startet opp tre år tidligere i 1906 av lærer Berge fra Sandnes. Heldigvis fikk hun lån og den første bokhandelen holdt til i Søragadå 30. På bildet ser vi Tora fra venstre, Bertha Hillesland og venninne i Skudeneshavn. Bildet skal være fra cirka 1910 og til høyre er Havnafjellet.


-På 1920-tallet bodde besteforeldrene mine oppe i andre etasje i Kirkeveien. Bokhandelen hadde lange åpningstider, gjerne til klokken 20 på hverdager - og til 18-20 på lørdager. Men det betød ikke at de var nede i butikken hele tiden. Derimot var det en ringeklokke som kundene ringe på, så var det bare å gå ned en etasje til bokhandelen. Spesielt under sildefisket var åpningstidene lange, forteller Hans Magnus Hillesland - her utenfor den gamle bokhandelen i Kirkeveien.


I dag er bokhandelen i Skudeneshavn i full vigør. Mer om denne spennende historien kan du lese i Svein Arthur Kalleviks bok "Skudeneshavn med vind i seilene" (Søragadå Forlag). Boken kan du selvsagt kjøpe hos Hillesland Libris eller via vår nettbokhandel her på siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar